Mai intai plecam la pescuit (ar fi bine sa ma iei si pe mine pentru ca stiu ce peste trebuie sa pastram pentru gatit). In general merge somnul, crapul, stiuca, novacul sau orice peste poate fi dezosat de oasele mari (fileuri). Neaparat trebuie sa verifici daca ai scos bonul fiscal din sacosa cu peste sa nu faca glume ceilalti.
Hai sa incepem ca profesionistii:
INGREDIENTE pentru 40 de sarmalute:
1. Peste – 1 kg fileu
2. Orez – 150 grame
3. Tuica sau palinca – 200 ml
4. Ceapa – 2 cepe mari
5. Bors – 1 litru
6. Vin alb demisec – 1 litru
7. Bulion – 4 linguri
8. Marar verde – 1 legatura
9. Piper
10. Sare
11. Ulei de floarea soarelui – 100 ml
12. Frunze de vita – aproximativ 40 de bucati
13. O radacina de hrean sau frunze de hrean (cam 4 bucati)
Incepi prin a toca fileurile de peste prin sita deasa a masinii de tocat – daca este peste cu multe oase mici cum este fitofagul, crapul sau stiuca il dai de doua ori, daca este somn sau un peste similar, este suficient o sigura data. Ii arunci un praf de sare deasupra si il lasi sa stea linistit deoparte.
Dupa asta pui 50 ml de palinca intr-un pahar corespunzator si procedezi asa: iei paharul in mana, inspiri, arunci palinca pe gat dintr-un singur gest si expiri. Astfel vaporii de alcool sunt eliminati si nu ajung in plamani sa te ameteasca in vreun fel.
Da, parca e mai bine! Acum pui vinul alb in frigider.
Cureti cele doua cepe si le toci marunt. Nu te vor ustura ochii daca respecti intru totul pasul anterior. Speli orezul intr-o sita mare si il lasi la scurs.
Acum incepe dansul – pui uleiul intr-o tigaie, il lasi la incins si incepi sa calesti ceapa. Cand este calita mai mult de jumatate (adica s-a inmuiat si a capatat o nuanta aurie) pui orezul si il calesti cateva minute – pana incepe sa se prinda – impreuna cu ceapa deoarece pestele fierbe mai repede decat carnea si este bine sa ajutam orezul sa nu ramana tare.
Bun…, acum pui peste orez si ceapa 2 linguri de bulion stinse intr-o canuta de apa, piper si un praf de sare. Amesteci usor pana se umfla ca un pilaf si scoti tigaia la aer sa se raceasca.
Repeti chestia cu palica. Meriti ca nu a fost putin lucru de facut.
Pana se raceste amestecul din tigaie pregatesti frunzele de vita. Daca sunt proaspete le oparesti putin sa iasa taninul si sa se inmoaie, apoi le lasi la racit. Daca sunt puse la sare nu mai trebuie oparite ca si-a facut sarea treaba, ele trebuie numai spalate si lasate numai putin sa se relaxeze in apa calduta.
Acum iei pestele, adaugi orezul calit dimpreuna cu ceapa si celelalte, mararul tocat, mai adaugi putina sare si piper dupa gustul fiecaruia si le amesteci bine, bine.
Iei cratita sau oala in care vei fierbe sarmalele si tai betisoare radacina de hrean sau pui frunzele de hrean, daca ai.
Nu uita de palinca deoarece urmeaza o etapa laborioasa.
Pentru etapa urmatoare eu apelez, de cele mai multe ori, la sotie, mama, soacra, vecina etc. Acum trebuie impletite sarmalele. Nu e mare scofala dar cere delicatete si eu nu sunt foarte dotat la acest capitol.
Asezi frumos sarmalele in oala peste hreanul colorat cu celelate doua linguri de bulion si le acoperi cu bors indoit cu apa sau natur – depinde de cat de acru este borsul sau gustul vostru. Eu recomand, pentru a merge la sigur, la doua masuri de bors una de apa. Puneti oala la foc mediu pana incepe sa fiarba si apoi reduceti focul. Este bine sa ai un capac care sa intre in oala si sa stea pe sarmale deoare prin fierbere tind sa se ridice si asa vor sta apasate.
Serviti in cadrul aceluiasi ritual solemn si ultima cinzeaca.
Iti vei da seama cand sunt fierte dupa frunze, nu vreau sa iti dau un timp exact (aproximativ o ora si jumatate) deoarece pestele fierbe repede, orezul e jumatate fiert dar frunzele de vita au timp de fierbere diferit in functie de varsta si soi.
Pai vinul e la rece, sarmalele aburesc, smantana e pe masa si numai telefonul meu nu suna sa vin si sa vad cum ti-au iesit.
Dar nu-i bai, voi sa fiti sanatosi si frumosi!